5 must-read-bøger om Anden Verdenskrig til dem der aldrig bliver kloge nok på perioden 1940-1945

bøger om anden verdenskrig

1. Den frivillige af Jack Fairweather

Sand, velfortalt og vanvittigt spændende historie om den polske modstandsmand, Witold Pilecki, der under Anden Verdenskrig frivilligt lod sig internere i udryddelseslejren Auschwitz.

I lejren blev han på egen krop udsat for og vidne til nazisternes ufattelige grusomheder, og det lykkedes ham at skabe organiseret modstand blandt fangerne og smugle sine øjenvidneberetninger om nazisternes grusomheder ud til verden udenfor.

Den frivillige er en beretning om en af Verdenskrigens ukendte helte og om troen på den menneskelige solidaritet og værdighed midt i ufattelig ondskab.  Bogen modtog den prestigiøse Costa Award for sin grundige research og stærke page-turner kvalitet.

1. Franz Stangl af Anders Otte Stensager

En af de mest eftersøgte naziforbrydere efter Anden Verdenskrig var østrigske Franz Stangl. Han var involveret i eutanasiprogrammet (der indebar “medlidenhedsdrab” på sindslidende) og blev siden lejrkommandant i udryddelseslejrene Sobibor og Treblinka.

Han var blandt de krigsforbrydere, der flygtede til Brasilien efter tyskernes kapitulation, men blev efter nogle år fundet og retsforfulgt. I 1970 blev han dømt for medvirken til mord på mindst 400.000 mennesker.

Ved siden af beretningen om nazisten og familiefaderen Franz Stangls liv og virke giver Anders Otte Steenager – specialist i holocaustarkæologi – en detaljeret beskrivelse af eutanasiprogrammet og deres gerningsmænd og -kvinder samt et overblik over nazisternes flugtruter ud af Europa.

Franz Stangl er den første samlede biografiske skildring, der er skrevet om gestapomanden og familiefaderen Franz Stangl.

2. Sygeplejerske i Det Tredje Rige af Peter Tudvad

18-årige Ebba meldte sig i 1943 som frivillig sygeplejerske til Tysk Røde Kors. Hun arbejdede på lazaretter i det nuværende Polen og Tjekkiet, inden den russiske vinteroffensiv i 1945 tvang hende til Berlin. Her blev hun til den bitre ende – på en primitiv plads i en bunker, blot et par hundrede meter fra Hitlers sidste hovedkvarter.

Sygeplejerske i Det Tredje Rige er ikke alene fortællingen om en sygeplejerskes oplevelser under Anden Verdenskrig, men også om datteren af en dansk nazist i en lille vestjysk by.

Det er en fortælling om krig og idealisme, had og kærlighed, erindring og fortrængning, angst og håb – dansk, tysk og europæisk historie oplevet af en ung pige fra Tarm.

3. Dødens bolig af Peter Langwithz Smith

Dødens bolig er et grundigt, omfattende og tankevækkende historisk monografi om koncentrationslejren Auschwitz-Birkenau fra grundlæggelsen til tiden efter befrielsen.

Hvordan kunne et højt civiliseret folk som det tyske begå forbrydelser som dem, der fandt sted i koncentrations- og udryddelseslejrene? Hvordan kunne begavede teknokrater uden at ryste på hånden designe fabrikker til massemord? Hvordan kunne den tyske kultur, som vi skylder så meget, frembringe så megen ondskab?

Dødens bolig er en videnskabeligt funderet fremstilling af lejrens historie fra opførelsen i 1940 til områdets historie efter krigen. Alle aspekter fra etablering, tvangsarbejde over prostitution, kultur og sport til sygdom og masseudryddelse behandles. Det er en barsk, men nødvendig historie.

Bogen er rigt illustreret.

4. Helenes krig af Pernille Juhl

Helene læser jura på Københavns Universitet, da Anden Verdenskrig bryder ud. Hun hvirvles ind i modstandsbevægelsen og det dramatiske arbejde med at gå op imod besættelsesmagten.

Men samtidig står Helene i et dilemma: Hun har forelsket sig voldsomt i en mand med tyske forbindelser.

Helenes krig er første bind i en romanserie af Pernille Juhl om danskernes liv under Anden Verdenskrig. Bind 2 hedder Helenes befrielse.

5. For Danmarks ære af Jakob Sørensen

Bogen om de danskere, der kæmpede i allieret krigstjeneste 1939-1945. Det gjaldt omkring tusind danskere, og de fleste var britisk tjeneste – alle for Danmarks ære.

I London organiserede de sig i håbet om at rekruttere til en særlig dansk enhed under britisk flag, med et udtalt ønske om at vise verden, at det besatte Danmark ikke gik nazismens ærinde, og at danskere støttede den allierede sag og gerne gik ind i kampen – også den militære.

For Danmarks ære er deres historie.

Du kunne også være interesseret i...

Få læseinspiration i din indbakke

I vores nyhedsbrev får du masser af inspiration til din næste store læseoplevelse. Fortæl os, hvad du er interesseret i – så sender vi det helt rigtige indhold til dig. Du kan selvfølgelig altid afmelde nyhedsbrevet igen.