Gode gavebøger: 3 tip til bøger om Den Kolde Krig til dit livs historieentusiast

nick-fewings-acIztrAFF3E-unsplash (1)

1. Min far var spion af Frank Jensen

Min far var spion tager læseren med til spionernes frontlinje i Nazityskland, hvor forfatterens far, Ernst, ved et tilfælde bliver indsat som hemmelig agent på en tysk flyfabrik. Her er førstehåndsbeskrivelser af skududvekslinger, bombeangreb og nærdødsoplevelser på flugt fra nazisterne med statslige hemmeligheder gemt i en barbermaskine.

Bogen giver et unikt indblik i, hvordan en snarrådig ung spion bliver betroet afgørende krigshemmeligheder og nye opgaver, selv da han sidder i fangelejr i Sverige, og for første gang beskrives det, hvordan danske agenter kæmpede mod kommunistiske agenter på tysk jord efter Anden Verdenskrig.

I bogen afslører Frank Jensen også en hidtil hemmeligholdt “spioncirkel”, som har opereret i flere årtier efter krigens afslutning.

2. Døren af Magda Szabó

Døren er en foruroligende fortælling om venskabet mellem to meget forskellige kvinder.

Magda er forfatter, ung, veluddannet og gift med en akademiker. Emerence er fra landet, analfabet, karakterfast og tilsyneladende uden alder. Hun bor alene i en lejlighed, hvor ingen må træde over dørtærsklen, ikke engang hendes nærmeste.

Emerence bliver Magdas husholderske, og de to kvinder knytter bånd. Men da Magda efter mange år i skyggen af det kommunistiske styre endelig får succes, træffer hun et valg, der får fatale konsekvenser.

3. Fjendens bedste ven af Hans Mortensen

Da Kaspers ungdomsven Bjarne findes druknet i havnen, får Kasper – som troede, han havde lagt afstand til sin kommunistiske fortid – udleveret en stak breve, som kaster nyt lys over hans og vennens fælles historie.

Brevene er skrevet af østtysk kvinde, de to mødte på en sommerlejr i det daværende DDR, og de efterlader Kasper med en række uafklarede spørgsmål:

Blev hans ven hvervet som spion for østtyskerne, eller var han bare en nyttig idiot i et storpolitisk spil under den kolde krig?

Fjendens bedste ven er en politisk spændingsroman om et vigtigt kapitel i Den kolde krig, der udspillede sig tæt på nutiden og tæt på Danmark.

Du kunne også være interesseret i...

Få læseinspiration i din indbakke

I vores nyhedsbrev får du masser af inspiration til din næste store læseoplevelse. Fortæl os, hvad du er interesseret i – så sender vi det helt rigtige indhold til dig. Du kan selvfølgelig altid afmelde nyhedsbrevet igen.