Pelle Hvenegaard mindes øjeblikket: “Det er så mærkeligt, at lykken nu er på vej op ad trapperne – båret på armen af en fremmed”

1200x628_pelle

Kære Zoe Ukhona af Pelle Hvenegaard er en ærlig, komisk, sørgelig og sympatisk fortælling om de 6 år i et fertilitets- og adoptionscirkus, der gik forud for det øjeblik, hvor de endelig kunne byde datteren Zoe Ukhona velkommen hjem.

Læs et gratis uddrag her.

“Så er det nu,” siger jeg til din mor, mens vi klemmer hinandens hænder, der automatisk har søgt hinanden, som for helt fysisk at dele øjeblikket.

“Ja,” siger hun og kigger på mig med det reneste og mest kærlige blik, jeg nogensinde har oplevet fra hende. Det tætteste, jeg har været, var, da vi, for fire år siden, sagde ja til hinanden under vinrankerne i min fars have, men det her blik er dybere end det, jeg fik dengang. Det her blik rummer noget større og mere ultimativt, men jeg kan også se, hun er spændt.

Selv har jeg svært ved at være i min krop, det føles utrolig uvirkeligt og samtidig ekstremt virkeligt. Som at være i en drøm, man godt ved, er virkelig. Det er meget surrealistisk. Den eneste sammenligning rent følelsesmæssigt, som jeg kan komme på, er en blanding af den helt rene spænding, man som helt lille kan have dagen før jule- aften og så den glasklare kærlighedsfølelse, den allerførste teenageforelskelse kan fremkalde.

Der er ikke noget at sige til, det hele kører rundt, for vi har trods alt ventet på det her øjeblik i seks år. Der er stort set ikke gået en dag de seneste år, hvor vi ikke enten hver for sig eller som oftest sammen har gennemlevet lige præcis dette øjeblik – eller det øjeblik, der kommer lige om lidt. For nu er det, som jeg sagde til din mor, NU …

Socialarbejderen fra det sydafrikanske adoptionsbureau, Lizi, kom som aftalt klokken halv ni i morges. Der sad vi, spændte efter en nat med urolig søvn, klar med kaffe på kanden. Klar til at høre meget mere om din historie. Hun fortalte os alt, hvad de ved, og vi skrev ivrigt ned, så vi kan genfortælle og dele detaljerne med dig, når du engang bliver stor. Heldigvis ved de en del om, hvad du kommer fra. Det er rart.

Nu er klokken kvart over ti, og Lizi har netop fået en sms, der fortæller, at bilen med dig, vores lille datter, er ankommet og holder nede i gården. Hun er gået ud på svalegangen for at tage imod og vise jer hen til vores lejlighed. I hånden har hun min telefon, og med den filmer hun, da du bliver båret over gårdspladsen og op ad trappen.

Forrest går en stor, powerful sort, midaldrende kvinde, og bagved kommer du. Du sidder på armen af en ung, hvid kvinde. Du klamrer dig til hende med den ene hånd. I din anden hånd knuger du en stor, hvid konvolut. Du er i en sød, lille cowboykjole over en hvid t-shirt, og så har du et tyndt lyserødt hårbånd på med en fin lille sløjfe. På dine små buttede fødder har du et par guldsko. Dit blik er lettere forvirret og flakkende, og når vi i dag ser videoen og kender dig, så er det ikke svært at se, hvor skræmt du egentlig er.

“Vi ved, at lige nu står vi over for det største øjeblik i vores liv”

Men alt det ser vi ikke den dag, for vi står indenfor, inde i lejligheden, og venter. Den høje stol står klar for enden af spisebordet. På en stoleryg hænger den bæresele, der skulle være så god for tilknytningen på grund af den helt tætte kropskontakt. På badeværelset venter et lille babykar, komplet med badeand og det hele. Klædeskabet bugner med babytøj. Tøjet er i lidt forskellige størrelser, da vi ikke helt er klar over, hvor stor du egentlig er. Til gengæld ved vi, at du i hvert fald ikke skal mangle noget.

Inde i soveværelset er din seng fyldt med bamser og legetøj, puslebordet er klar med bleer og det hele, og dér, lige henover hvor dit lille hoved skal ligge, hænger den uro med elefanten, næsehornet, giraffen og løven, som vi købte til ‘dig’ på Zanzibar tidligere på året.

Vi står inde i stuen, hvor vi lige om lidt skal møde dig for første gang. Det er så mærkeligt, at lykken nu er på vej op ad trapperne, båret på armen af en fremmed. Vi ved, at lige nu står vi over for det største øjeblik i vores liv. Vi har bredt et gult tæppe ud på gulvet. Det er tænkt som et lille sted, et helle, hvor du i ro kan sidde og finde dig selv og møde os så roligt som overhovedet muligt. På tæppet ligger en rangle og en lang grøn bamseslange. Det har været din onkel Maltes yndlingsting, da han var lille. Der er en lyserød kanin fra din morfar og bedste Karin. Fra din farmor venter der dig en lille bog om hunden Plet og en bold i mange farver. Der er også en blå elefant, hæklet af din oldemor til mig, din far, dengang jeg var en lille baby.

Alt er klar, og din mor og far står hånd i hånd og venter på dig. Venter på at få forløsning på de seneste seks år, hvor vi har gået så grueligt meget igennem for at stå her.

Læs resten af historien

Kære Zoe Ukhona er Pelle Hvenegaards ærlige, komiske, sørgelige og hjertevarme fortælling om de seks år i fertilitets- og adoptionshelvede, som Pelle og hans kone måtte igennem, før de kunne byde deres datter velkommen.

Det er en fortælling om partnerskab og om at tackle livet, når det ikke går den vej, man havde planlagt.

Pelle Hvenegaard blev verdensberømt som dreng i rollen som navnefællen Pelle Erobreren i Bille Augusts oscarvindende film. Han er uddannet journalist og har arbejdet i tv-branchen hele sit voksne liv.

Du kunne også være interesseret i...

Få læseinspiration i din indbakke

I vores nyhedsbrev får du masser af inspiration til din næste store læseoplevelse. Fortæl os, hvad du er interesseret i – så sender vi det helt rigtige indhold til dig. Du kan selvfølgelig altid afmelde nyhedsbrevet igen.