5 must-read-bøger om Anden Verdenskrig til dem der aldrig bliver kloge nok på perioden 1940-1945

bøger om anden verdenskrig

1. Storfyrstinden af Trine Engholm Michelsen

Jutta Graae er forholdsvis ukendt i Danmarks modstands- og efterretningshistorie – formentlig fordi hun overholdt sin tavshedspligt nøje: “Hun vidste det meste, men tav med det hele,” sagde man.

 

Men Jutta Graae var en uhyre vigtig modstandskvinde i Danmark og hos de allierede. I den hemmelige spionverden havde hun tre dæknavne: i Danmark var hun Storfyrstinden, i England Haddock og i Sverige Röda Neljikan. Hvordan lykkedes hun som aktivist i modstandskampen? Hvor og hvordan spillede hun en rolle og ændrede historiens gang? Hvad drev hende? Hvad følte hun?

 

I Storfyrstinden dykker forsker Trine Engholm Michelsen ned i glemt og ukendt arkivmateriale og tegner et portræt af en af modstandskampens allerstørste helte, en kvinde med et stort mod og et stort hjerte.

2. Den frivillige af Jack Fairweather

Sand, velfortalt og vanvittigt spændende historie om den polske modstandsmand, Witold Pilecki, der under Anden Verdenskrig frivilligt lod sig internere i udryddelseslejren Auschwitz.

 

I lejren blev han på egen krop udsat for og vidne til nazisternes ufattelige grusomheder, og det lykkedes ham at skabe organiseret modstand blandt fangerne og smugle sine øjenvidneberetninger om nazisternes grusomheder ud til verden udenfor.

 

Den frivillige er en beretning om en af Verdenskrigens ukendte helte og om troen på den menneskelige solidaritet og værdighed midt i ufattelig ondskab.  Bogen modtog den prestigiøse Costa Award for sin grundige research og stærke page-turner kvalitet.

3. Franz Stangl af Anders Otte Stensager

En af de mest eftersøgte naziforbrydere efter Anden Verdenskrig var østrigske Franz Stangl. Han var involveret i eutanasiprogrammet (der indebar “medlidenhedsdrab” på sindslidende) og blev siden lejrkommandant i udryddelseslejrene Sobibor og Treblinka.

 

Han var blandt de krigsforbrydere, der flygtede til Brasilien efter tyskernes kapitulation, men blev efter nogle år fundet og retsforfulgt. I 1970 blev han dømt for medvirken til mord på mindst 400.000 mennesker.

 

Ved siden af beretningen om nazisten og familiefaderen Franz Stangls liv og virke giver Anders Otte Steenager – specialist i holocaustarkæologi – en detaljeret beskrivelse af eutanasiprogrammet og deres gerningsmænd og -kvinder samt et overblik over nazisternes flugtruter ud af Europa.

 

Franz Stangl er den første samlede biografiske skildring, der er skrevet om gestapomanden og familiefaderen Franz Stangl.

4. Sygeplejerske i Det Tredje Rige af Peter Tudvad

18-årige Ebba meldte sig i 1943 som frivillig sygeplejerske til Tysk Røde Kors. Hun arbejdede på lazaretter i det nuværende Polen og Tjekkiet, inden den russiske vinteroffensiv i 1945 tvang hende til Berlin. Her blev hun til den bitre ende – på en primitiv plads i en bunker, blot et par hundrede meter fra Hitlers sidste hovedkvarter.

 

Sygeplejerske i Det Tredje Rige er ikke alene fortællingen om en sygeplejerskes oplevelser under Anden Verdenskrig, men også om datteren af en dansk nazist i en lille vestjysk by.

 

Det er en fortælling om krig og idealisme, had og kærlighed, erindring og fortrængning, angst og håb – dansk, tysk og europæisk historie oplevet af en ung pige fra Tarm.

5. Dødens bolig af Peter Langwithz Smith

Dødens bolig er et grundigt, omfattende og tankevækkende historisk monografi om koncentrationslejren Auschwitz-Birkenau fra grundlæggelsen til tiden efter befrielsen.

Hvordan kunne et højt civiliseret folk som det tyske begå forbrydelser som dem, der fandt sted i koncentrations- og udryddelseslejrene? Hvordan kunne begavede teknokrater uden at ryste på hånden designe fabrikker til massemord? Hvordan kunne den tyske kultur, som vi skylder så meget, frembringe så megen ondskab?

 

Dødens bolig er en videnskabeligt funderet fremstilling af lejrens historie fra opførelsen i 1940 til områdets historie efter krigen. Alle aspekter fra etablering, tvangsarbejde over prostitution, kultur og sport til sygdom og masseudryddelse behandles. Det er en barsk, men nødvendig historie.

 

Bogen er rigt illustreret.

Du kunne også være interesseret i...