Svært ved at komme i julestemning? Her er 7 julebøger, der kan hjælpe

7 bøger, der får dig i julestemning

Julekrimier, juleromantik, juleopskrifter og julenostalgi. Vi har fundet 7 forskellige julebøger, der med sikkerhed kan få dig i den helt rigtige julestemning i år.

1.

Dit livs handel af Fredrik Backman

Den svenske stjerneforfatter Fredrik Backman har skrevet en magisk julefortælling om, hvad vores tid er værd.

Det er natten før juleaften, og en mand gør status. Han har gjort karriere, er blevet rig og succesfuld, men har givet afkald på sin familie. Nu er han ramt af kræft og kan se, at han har begrænset tid tilbage at leve i. På hospitalet har han fået en mulighed for at gøre noget bemærkelsesværdigt for et andet menneske. Men før han gennemfører sit livs handel, må han overveje, hvad hans eget liv egentlig har været værd.   
 
Med humor og medfølelse minder Fredrik Backman os om, at livet er en flygtig gave, og at vores aftryk i verden afhænger af, hvordan vi deler den gave med dem, vi elsker. Vi kan godt love, at det bliver en af de julebøger, du kommer til at hive frem år efter år.

2.

The Julekalender Book af Hans-Erik Saks i samarbejde med Anders Houmøller Thomsen

‘Ja, det’ bår dæjli’,’ som kartoffelavler Oluf Sand uimponeret ville bemærke. Han var en af de fantastiske figurer i The Julekalender, der sørgede for at tømme gaderne for mennesker landet rundt, da serien første gang blev vist på TV 2 i 1991.

The Julekalender blev skabt i et vildt og kreativt samarbejde mellem trioen De Nattergale og tv-pioner, instruktør og producer Hans-Erik Saks, der her fortæller historien om, hvordan den tidløse og rablende morsomme julekalender blev til. Serien var faktisk rystende tæt på aldrig at blive til noget, og at det overhovedet lykkedes tangerer i sig selv et julemirakel. 
 
Senere fik The Julekalender royal anerkendelse, kom på museum og blev en del af dansk kulturhistorie. Den blev endda en nordisk eksportsucces, så nordmændene nærmest har taget ejerskab på løjerne. Jo, jo – det skal æt’ komme an å’ det da.

Prøv at forestille dig en juletid, der er afslappet og uden hektisk stress og jag. Som er hyggelig på den reneste måde. Fordi du faktisk kan bruge din tid på at være sammen med dine kære og nyde maden i ro og mag.

De fleste oplever julestress – måske kun op til selve helligdagene, eller også i alle decembers dage både før og efter juleaften. Der skal pyntes op, sendes kort, købes ind til mad og gaver, bages kager, forberedes retter, pakkes gaver ind, familie skal besøges, gæstevisitter passes ind – for ikke at nævne de mange komsammener i daginstitution og skole. Det kan være hyggeligt, men det kan også være rigtigt anstrengende. Sarah Skarum kender til alt dette og har fundet de gyldne løsninger herpå. Det kræver lister, skrevet i god tid, mod til at sænke forventningerne og holde jul på sin egen måde.
 
I bogen finder du 40 af de vigtigste af julens opskrifter, forslag til stress-sænkende lister og råd, der er gode at blive klog på. Det er tid til at glæde dig – sådan helt oprigtigt – til en rolig og rar juletid.

4.

Mord og mandelduft med mere af Camilla Läckberg

Mord og mandelduft med mere rummer den tidligere udgivede kortkrimi “Mord og mandelduft” samt tre nye noveller om familielivet, der leves bag facaden i Fjällbacka. Historier om utroskab, mobning, hustruvold og død, der både fortæller om nye og kendte karakterer fra Camilla Läckbergs serie af kriminalromaner om politibetjenten Patrik Hedström og forfatteren Erica Falck.

Mød Martin Molin, der lokkes til familiemiddag på Valön med sin kæreste – en aften, der får en dødelig udgang. Og Malin, som brændende ønsker sig et barn med manden Lars, men hjemsøges af varsler og Lars’ ekskone. Eller Marianne, en ældre kvinde og caféejer med en mystisk fortid, tykke Sixten, smukke Nina, og Patrik, en ung politibetjent, som er ude for en hændelse, der kommer til at ændre hans liv i en grad, han aldrig havde drømt om.

5.

Jul på Borgen VII af Pia Kjærsgaard

Samarbejdet mellem Folketinget, De hjemløse og People’sPress om Jul på Borgen er efterhånden blevet en tradition. Pia Kjærsgaard har bedt en lang række af Folketingets politikere om at bidrage med deres julehistorie, ligesom medarbejdere på Christiansborg og en repræsentant for De hjemløse medvirker. I år med bl.a.:

  • Lea Wermelin (S) 
  • Søren Pape Poulsen (KF) 
  • Pia Olsen Dyhr (SF) 
  • Britt Bager (V) 
  • Jan E. Jørgensen (V) 
  • Karsten Lauritzen (V) 
  • Ulla Tørnæs (V) 
  • Tommy Ahlers (V)
Overskuddet fra Jul på Borgen VII går ubeskåret til Hus Forbi. Når du køber én af disse julebøger støtter du altså nogle af de mennesker, der har det allersværest i den kolde, mørke tid – det er god julekarma! 

6.

Klompelompes jul af Hanne Andreassen Hjelmås & Torunn Steinsland

Skab dejlig julestemning og kreer skønne julegaver med inspiration fra KlompeLOMPE.

Med denne bog kan du lade dig inspirere af den kreative KlompeLOMPE-livsstil og få masser af ideer til strik og smukke ting i hjemmet.   
 
Der er opskrifter på strik til store og små, julekonfekt, fin julepynt, borddækning, gaveindpakning og blomsterdekorationer. Her er strikkede julesweatre, anorakker, huer og tips til pynt, gaver og mad.   
 
Der er også trin for trin-guide til en adventskalender med nyt strik til en sød strikket bamse. 

Mens sneen falder trindt om land, og julen banker på, forsvinder eneboeren Jan Lyngkvist sporløst fra sit hjem på Møn. En stor mængde blod på gulve og vægge og en seddel med en besked på tyrkisk peger på, at en forbrydelse har fundet sted.

Retsmedicineren Elif Kavak – en kvinde, der er lang som et lygtepæl, blondine og af tyrkisk herkomst – kaldes til øen af den undersætsige politikommissær David Staub (Dværgen, af Elif kaldet) for at bistå med efterforskningen. Mange har lig i lasten på den multietniske klippeø, men færre har munden på gled, og mens Elif og David begynder at grave i Jan Lyngkvists liv, åbenbarer sig en grum historie om fortidens fortrædeligheder i en drengebande. Andre viser sig nemlig at være forsvundet på øen – både dengang og nu, hvor rester af forhenværende bandemedlemmer pludselig begynder at dukke op blandt de endnu levende …

For det umage makkerpar, Elif og David, er sagen mere speget end de danske julesild, Elif hader – hun hader alt, der har med julen at gøre, ligesom hun hader dansk bondeknoldsmentalitet, hvad enten den sidder i skallen på danskere eller indvandrere – og for at få lagt alle brikkerne og lokket den bestialske morder i sækken, må de være mere beregnende end selv julemanden jule-nat.

Du kunne også være interesseret i...