Savner du din veninde? Se: 7 dejlige bøger med stærke venskaber, I kan læse sammen (indtil I ses igen)

StockSnap_6B438USX6M

Ens nærmeste … det er vel familien, ikke? Partneren, børnene, forældrene? Eller hvad? Hvad med den allernærmeste veninde?

Her er en række bøger til dem, der gerne vil forstå og dykke ned i den helt særlige relation, der er de stærke venindeskaber.

1. Livslang ærlighed af Karen Dich

Hvad kan Iben Maria Zeuthen, Pernille Skipper, Sissel-Jo Gazan mf.l. fortælle os om de ganske særlige venindeskaber, som er afgørende for deres liv og som de deler en livslang ærlighed med?

Dramatiker og kulturskribent Karen Dich udfolder i bogen her kvinders venindeskaber.

Gennem et kalejdoskop af fortællinger, essays og ikke mindst samtaler med 18 venindepar kaster bogen lys over venindeskabet og de grundsten, det bygger på: kærlighed, solidaritet, genkendelse og tillid.

Livslang ærlighed er til dem, der vil fejre det, de har sammen. Til dem, der vil inspireres til at se venindeskaber med nye øjne.

2. Piger i brand af Robin Wasserman

Året er 1991, og gymnasiets populære basketballstjerne, Craig, bliver fundet skudt i skoven ved Battle Creek i Pennsylvania – umiddelbart ligner det selvmord.

Hændelsen sender chokbølger gennem det konservative lillebysamfund, og i efterdønningerne af det mystiske selvmord opstår et usædvanligt venskab mellem to piger: Den mørkøjede, karismatiske, Kurt Cobain-tilbedende Lacey og den flittige, men ensomme Hannah. Et venskab, som er både dragende, destruktivt og transformerende.

Men Lacey har en hemmelighed, som Hannah ikke kender til. En hemmelighed, der truer med at ødelægge ikke bare hendes eget, men flere andres liv.

3. Løbeklubben i Saudi af Lotte Garbers

Maiken er på flugt. Mest fra sig selv, men også fra noget rod, som hun ikke kan overskue. Hun er lige blevet alene, igen, hun har mistet sit arbejde og måske også sin lejlighed. Og hendes veninder har så travlt med børn og parforholdsaktiviter. Maiken synes ikke, hun har fortjent al den modgang.

Da hun scorer et job i Saudi-Arabien, hvor hun som antropolog skal følge nogle patienters kostvaner, kommer hun med i en løbeklub for kvinder. Kvinder, der er ved at finde nye stier at betræde i et land i omvæltning. Det er et chok for Maiken at lære moderne, arabiske kvinder at kende, for intet er, som hun har fået fortalt.

Det er både pirrende eksotisk og ubehageligt fremmed, og diktaturet og det saudiske powerhouse viser stadig sit ansigt. Og det har fuldskæg.

4. Døren af Madga Szabo

Døren er en foruroligende fortælling om venskabet mellem to meget forskellige kvinder. Magda er forfatter, ung, veluddannet og gift med en akademiker. Emerence er fra landet, analfabet, karakterfast og tilsyneladende uden alder. Hun bor alene i en lejlighed, hvor ingen må træde over dørtærsklen, ikke engang hendes nærmeste bekendte.

Emerence er Magdas husholderske, og langsomt overtager hun kontrollen med hele husholdningen. Som tiden går, bliver Magda mere og mere optaget af Emerence, der er kendt i hele kvarteret, men hvis fortid er skjult for alle, også for Magda. Og Emerence knytter sig også stærkt til den unge forfatter, selvom hun jævnligt irettesætter hende for hendes “bohemeagtige” livsførelse.

Men da Magda efter mange år i skyggen af det kommunistiske styre endelig får succes, træffer hun et valg, der får fatale konsekvenser for Emerence og forholdet mellem de to kvinder.

5. I egetræets skygge af Sofia Lundberg

Esther har mistet fodfæstet efter en svær skilsmisse, og weekenderne uden sønnen Adrian er smerteligt ensomme.

Hver anden lørdag går hun ud til en gammel eg på en eng ved vandet. Der møder hun en dag Rut, en ældre dame med en fantastisk evne til at fokusere på det smukke i livet. Rut mindes sin ungdom, og Esther bliver fascineret af hendes fortællinger.  Et uventet og smukt venskab opstår mellem de to kvinder. Men ikke alt er, som det umiddelbart ser ud til …

Hvad er det for hemmeligheder, Rut skjuler? I sin søgen efter svar rejser Esther til Como-søen i Italien, hvor billedet af en kompliceret livsskæbne træder frem.

6. Låst af Anne Mette Kirk

Anne Mette Kirk giver med spændingsromanen Låst liv til den fortid, der kan binde veninder sammen, når virkeligheden er allerværst.

Ronja og Clara har været bedste venner siden gymnasiet. Ikke fordi de tilfældigt fandt sammen over fysiklektierne eller et crush på den samme 3g’er, men fordi Ronja valgte Claras side i et modbydeligt, omkalfatrende opgør, der fik alle til at vende dem ryggen. Siden har de været uadskillelige og bundet sammen af en alvor, de færreste unge kender til.

Ronjas fremtid er på spil, da bedsteveninden en nat bliver slået ned og hænger i livsfare på neurointensiv. For har hun andre i verden, hun kan regne med? Hvad gør hun, hvis Clara ikke overlever?

Efterforskningen trækker ud, for alle i Claras omgangskreds med viden om overfaldet gemmer på hver deres hemmelighed. De er låst til tavshed af frygt for hvad det maskefald, som sandheden vil medføre, vil få af konsekvenser.

7. Ulvekvinten af Trisse Gejl

Zoe er pianist og underviser på konservatoriet. Hun drømmer om at komponere igen. Frederik er hendes niårige søn. Han er god til matematik og computerspil.

Beate er fotograf og Zoes bedste veninde. Hun er lige blevet forladt af sin mand. Zoe er deres fælles omdrejningspunkt, men da hendes liv går i sort, forvandles det, der før var trygt, til lurende katastrofer.

Ulvekvinten er en roman om, hvad kærlighed også er.

Du kunne også være interesseret i...