3 skarpe til Christina Hesselholdt: Jeg kan skrive op mod 18 timer i døgnet

christina hesselholdt feje blade sammen op mod vinden

Hvor og hvordan skriver en af Danmarks store forfattere, Christina Hesselholdt? Og hvad var svært at få ned på skrift til Feje blade sammen op mod vinden?

Her besvarer forfatteren 3 skarpe.

1. Hvor skriver du? Beskriv din skriveplads.

Christina Hesselholdt: “Jeg skriver i min seng, halvvejs liggende op ad en stor pude, og med min Mac på maven. Under et tæppe, ved mine fødder eller knæhaser, ligger min hund.

 

Sommetider, hvis jeg går i stå, lukker jeg øjnene og sover et minut eller to, og så kan jeg igen skrive videre – hvad angår denne korte, sommetider for skrivningen meget befordrende søvn, er det jo praktisk, at jeg allerede ligger ned.”

 

2. Hvordan ser et døgn ud for dig, når du er midt i skriveprocessen?

Christina Hesselholdt: “Når jeg lige er begyndt på en bog, føles det som om jeg skal skubbe et tungt køretøj i gang, jeg skriver tøvende og ikke så meget hver dag. Men så får køretøjet fart, og jeg halser efter.

 

Hen mod slutningen af processen, når alting er ved at finde sin rette plads i bogen, kan jeg skrive op mod 18 timer i døgnet.”

3. Hvad har været det sværeste at skrive i Feje blade sammen op mod vinden?

Christina Hesselholdt: “Det sværeste at skrive var portrættet af min far. Dette portræt er skrevet ved hjælp af 27 ting fra hans liv, som han et par uger før sin død samlede og udstillede i en af sine reoler.

 

Han var ikke syg. Hans død var uventet, så det virkede stærkt og overraskende på mig, at han på denne måde havde udvalgt, hvad han anså som de vigtigste genstande fra sit lange liv.

 

Desuden var jeg i besiddelse af et lydbånd, hvor han fortæller om sit liv. Jeg forsøgte at inkorporere dele af hans livsfortælling i portrættet, men det blev for refererende, og jeg endte med at måtte tage disse stykker ud.

 

Jeg arbejdede løbende på dette stykke i næsten to år, jeg skrev det om mindst 10 gange.”

Feje blade sammen op mod vinden af Christina Hesselholdt

Christina Hesselholdt er tilbage med en roman om de fem venner Camilla, Alma, Alwilda, Kristian og Edward. Syv er gået siden vi mødte dem sidst. På de syv år er verden forandret.

 

Billedet af forbrændte dyr der kommer ud af en brændende skov sidder på nethinden. Ødelæggelsen af naturen præger de fem. En enkelt af dem har en oplevelse af at leve i de sidste tider. Synet på natur og dyr er ved at splitte det ellers så sammentømrede selskab ad. De fem venners livslange venskaber sættes på en prøve.

 

Hvordan finder man fodfæste i en verden, hvor menneskers og dyrs lidelser skærer en i øjnene, samtidig med at de fem midaldrende venner oplever tab og smerte på det personlige plan?

 

Spørgsmål om liv og død vælder op, båret på strømmen af de fem personers stemmer, i monolog, i dialog, i åben kamp og i forsøg på at finde tilbage til det, man engang holdt af ved hinanden.

Du kunne også være interesseret i...