Fan af dansk true crime på podcast? Her er 9 gode true crime-lydbøger

dansk-true-crime-lydbog_1200x628

Hvis dansk true crime lige er dig, så se her: 9 links til danske oplæsninger af true crime-bøger. Find blandt andre bogen om Cleveland-kidnapperens ofre, bogen med Nedim Yasars historie og fortællingen om det stadig uopklarede mord på en frue fra Højbjerg i 1967.

1. Rødder – en gangsters udvej af Marie Louise Toksvig

True crime på dansk: Nedim Yasar var fra en tidlig alder fascineret af det kriminelle miljø på Københavns Vestegn. Han ønskede at følge deres fodspor ind i en brutal verden af magt, ære, vold og penge.

Det lykkedes.

Nedim Yasar endte som leder af banden Los Guerros med store indtægter fra et lukrativt hashsalg til følge. Men efter flere år i samfundets skygge, ønskede Nedim Yasar et andet liv. Han ville ud af bandemiljøet.

Efter et toårigt exitprogram lykkedes det Nedim Yasar at komme ud af sit kriminelle miljø, og starte en tilværelse som pædagogstuderende og radiovært.

2. Håb af Amanda Berry, Gina DeJesus, Mary Jordan og Kevin Sullivan

True crime oplæst på dansk: To kvinder, der var Cleveland-kidnapperen Ariel Castros tilfældige ofre, står i denne bog frem og fortæller deres historie om bortførelsen, ti års fangenskab og den dramatiske flugt.

Over tre år kidnappede Ariel Castro tre piger fra nabolaget, installerede dem i sit hus i lænker og barrikaderede vinduerne, og gennem ti år forsvandt han længere og længere ind i en vanvidsforestilling om et lykkeligt familieliv.

Et liv, som for Amanda, Gina og Michelle var et slaveliv med vold, voldtægt, sult og sorg.

Og fødslen af datteren Jocelyn.

Håb er en gribende og grum kriminalhistorie om mareridtet på Seymour Avenue. Men det er også pigernes livsbekræftende personlige historieom viljen til at overleve manden og monstret, der stjal deres ungdom.

3. Forbandede barndom af Sapran Hassna og Birgitte Wulff

Dansk true crime: Som seksårig bliver Sapran Hassna og hendes tre søstre anbragt i pleje efter en familietragedie.

På en gård ved Skælskør slår et ægtepar dørene op til deres hjem. Han er elektriker, hun er dagplejemor, og gennem seks år foretrækker de fleste at tro, at Gunnar og Lise har skabt et trygt hjem for forældreløse.

Indtil Retten i Næstved i 2008 sætter et punktum for pigernes uhyggelige opvækst der.

Sapran Hassnas selvbiografi er en gribende og grum beretning om et ufatteligt forlis i verdens dyreste socialsystem – og om skammen, der tager over, når mareridtet hører op.

4. At tænke som en morder af Kurt Kragh

Dansk true crime: Kurt Kragh er tidligere kriminalkommissær og souschef i Rejseholdet (og konsulent på den kendte tv-serie af samme navn).

I denne bog fortæller han indgående om opklaringsarbejdet i udvalgte drabssager, men også om den helt specielle kultur i dansk politis rejsende eliteenhed. I de 27 år, han var ansat, har han været efterforsker på nogle af de mest omtalte drabssager her og i udlandet.

Sideløbende har han undervist på Politiskolen og i PET i bl.a. kognitiv afhøringsteknik og gerningsmandsprofilering.

5. Tækkemanden af Helle Maj

Dansk true crime: Et tip fører i september 2015 politiet til et rækkehus i den sydafrikanske by Bloemfontein. I huset bor en 63-årig dansk tækkemand og våbenhandler, og i hans kummefryser ligger 21 poser med afskårne kønsdele.

Men skrækhistorien er kun lige begyndt.

Peter Frederiksen viser sig at have mere alvorlige forbrydelser på samvittigheden. Mennesker dør omkring danskeren i et hæsblæsende tempo.

Og så er der fortidens rædselskabinet.

Det åbner journalist Helle Maj, da hun sætter sig for at undersøge sin landsmands færden, fra han kom til verden i Gl. Holte i 1952. 

>> Læs et uddrag af bogen: ”Men hvem ellers gik rundt uden en kønsdel. Levede de kvinder endnu?”

6. Tina og Basse af Peer Kaae

Dansk true crime: Den 14. december 1965 triller en ung kvinde sin flotte nye barnevogn fra Østerbro og ind mod det indre København. Under kalechen ligger hendes lille datter – den kun 2 måneder gamle Tina. Foran Daells Varehus’ hovedindgang i Fiolstræde stiller hun vognen under halvtaget og går på juleindkøb.

En halv time senere vender hun tilbage. Barnevognen og Tina er væk.

Hun finder barnevognen i en baggård, men hendes datter et kidnappet. Moren slår alarm og politiet sætter den største eftersøgning i Danmarkshistorien i gang.

Kort tid efter forsvinder endnu et spædbarn fra en barnevogn.

Er der en sammenhæng mellem de to sager?

>> Læs et uddrag af bogen: ”Hun kigger ned – fjerner dynen. Barnevognen er tom”: 2 spædbørn forsvinder, det ene for altid

7. En djævel i den lyse nat af Søren Baastrup

En kok gør et uhyggeligt fund. I kælderen under et københavnsk spisested ligger liget af en 18-årig pige. Bundet, pint og kvalt ihjel.

Hun er blevet dræbt natten til den 4. juni 1990 i hjertet af Københavns bohemekvarter, der tiltrækker hovedstadens kunstnere og intellektuelle. Den myrdede pige kendte flere af dem.

Bedre, end hendes nærmeste vidste.

Journalist Søren Baastrup rekonstruerer i denne bog en af de mest myteomspundne mordgåder i nyere dansk kriminalhistorie. Et drab, der føjede sig til en bølge af uopklarede kvindedrab i tiden omkring 1990 og trækker tråde helt op til vor tid.

Forfatteren møder venner, familie, efterforskere og mistænkte, alt sammen for at komme en opklaring nærmere.

>> Læs et uddrag af bogen: Hvem myrdede gymnasieeleven Stine Geisler?

8. Æret være mine døtre af Lene Wold

True crime oplæst på dansk: Den norske journalist Lene Wold interviewer i Jordan en mand, som har dræbt både sin mor og en af sine to døtre i et såkaldt æresdrab.

Æret være mine døtre er en rystende dokumentarisk fortælling om hvad der får en far til sætte fællesskabets værdier over sine børns liv.

9. Maries morder af Peer Kaae

Dansk true crime: Det uopklarede drab på Marie Lock-Hansen hører til blandt danmarkshistoriens mest myteomspundne. Hvem kom ind ad døren om formiddagen 10. november 1967, i et nydeligt hjem i Højbjerg ved Aarhus – og skød fruen i huset med koldt blod?

Forfatteren til true crime-bestselleren Dobbeltmordet på Peter Bangs Vej går i denne bog bag om alle teorierne, som er groet vildt gennem 50 år. Med støtte i politiets akter fra sagen portrætterer han ægteparret på Hestehavevej, deres upåfaldende tilværelse …

… og alle hemmelighederne bag den småborgerlige facade.

Peer Kaae rekonstruerer tiden omkring drabet minut for minut og følger sporene ud i Aarhus og omegn. Trådene trækkes også bagud, til de dunkle punkter i hr. og fru Lock-Hansens samliv.

Du kunne også være interesseret i...

Få læseinspiration i din indbakke

I vores nyhedsbrev får du masser af inspiration til din næste store læseoplevelse. Fortæl os, hvad du er interesseret i – så sender vi det helt rigtige indhold til dig. Du kan selvfølgelig altid afmelde nyhedsbrevet igen.