Historien bag historien: Helenes dilemma i Pernilles Juhls krigsroman er inspireret af disse virkelige hændelser

Helenes_befrielse

De virkelige hændelser, som Helenes krig af Pernille Juhl er inspireret af, begyndte umiddelbart efter Genforeningen efter Første Verdenskrig, hvor Sønderjylland blev dansk igen.

1920. En tysk kvinde lader sig skille netop som Første Verdenskrig er forbi. Hun flytter til det Sønderjylland, der netop er blevet dansk, og tager sin 1-årige søn med sig. Sit forliste ægteskab og sin øvrige fortid lader hun blive i Tyskland.

Men der er noget, hun har glemt at tage højde for.

På den tid følger sønners statsborgerskab deres fædres.

For denne mor og denne søn betyder det, at sønnen i 1940 – altså 20 år senere efter en opvækst i Danmark – får en indkaldelse til den tyske hær, da Anden Verdenskrig hærger Europa.

Udeblivelse kan tolkes som “faneflugt”, hvad der i yderste konsekvens straffes med døden.

Han har derfor ikke så meget valg: Han må trække i den tyske uniform og kæmpe for et land, der har besat hans eget.

Dén knibe overgik en mand, som forfatter og journalist Pernille Juhl kom på sporet af i sin research til romanen Helenes krig. Interviewene og møderne med ham mundede i inspirationen til Johan, den mandlige hovedperson som er Helenes kæreste. Han personificerer romanens hovedtema: Kan man være dansk i hjertet og tysk på uniformen – på samme tid?

Og hvor blind en tillid kan Helene, der hvirvles mere og mere ind i modstandsbevægelsens farlige, hemmelige aktiviteter, have til ham i krigstid?

Pernille Juhl har brugt de sande historier om “de danske tyske soldater”, der var i klemme mellem pligt og overbevisning, som bagtæppe til romanserien om Helene. En fortælling om at vælge side og om at foretage de umulige valg.

Du kunne også være interesseret i...

Få læseinspiration i din indbakke

I vores nyhedsbrev får du masser af inspiration til din næste store læseoplevelse. Fortæl os, hvad du er interesseret i – så sender vi det helt rigtige indhold til dig. Du kan selvfølgelig altid afmelde nyhedsbrevet igen.