Lynintro: 9 facts om dansk krimis nye makkerpar – Sigga Freitag og Christian Porsing

1200x628_melander-sh+saron

Med krimien Jeg er Sarons rose af Jakob Melander får krimifans ikke blot en ny krimiserie at følge med i de næste år, men også to helt nye personer at lære at kende. På godt og ondt.

 

Her er en introduktion til duoen Sigga Freitag og Christian Porsing.

1.

Sigga Freitag er en lynende skarp psykolog og profileringsekspert fra tysk politi. Hun har efter en grum, henlagt sag forladt politiet og har skrevet om sit liv og sin særlige metode i en bog, der bliver en så storsælgende succes, at hun turnerer i Europa og USA  med foredrag om bogen. Da hun når til København, bliver hun opsøgt af Christian Porsing.

2.

Christian Porsing er Sigga Freitags faglige modsætning. Han er nederst i hierarkiet som jysk politiassistent i København og må holde (ekstra)lav profil. Ikke kun for at undgå de mange drillerier fra kollegerne, men også fordi han for nylig har tabt en sag på gulvet. Da han snubler over en sag om et sært skelet, der dukker op, er Christian sikker på, at det må være en forbrydelse, og ikke drengestreger, som kollegerne mener. Han får afslag på at få bevilliget en profileringsekspert til sagen. Da han opdager, at den kendte Sigga Freitag er i byen på sin bogturné, opsøger han hende.

3.

Sigga Freitag er født i den lille by Oranienburg nord for Berlin, da området stadig tilhørte det gamle DDR. I nærheden af hendes barndomshjem ligger den gamle kz-lejr Sachsenhausen, og det at vokse op i skyggen af kz-lejren har givet Sigga Freitag et særligt gehør for det, hun kalder mentale spor efter lidelse.

4.

Begge hovedpersoner har komplicerede forhold til deres fædre. Hvor Christian som fiaskoramt politiassistent kæmper med at føle sig mindre værd end sin universitetsuddannede far, der er dommer ved landsretten i Viborg, er Sigga Freitag datter af en pensionist, hvis liv er mærket de SS-officerer, han løb ærinder for, da han som lille dreng under krigen mistede begge sine forældre.

5.

Undervejs i Jeg er Sarons rose vil man opdage, at nogle af samtalerne mellem Sigga Freitag og Christian Porsing fremstår transskriberede og udskrevne. Næsten som om nogen lyttede med og optog deres samtaler?

6.

Forfatter Jakob Melander har haft billedet af Velvet Underground-sangerinden Nico i hovedet, da han skrev Sigga Freitag frem: En sælsom, menneskesky karakter: evigt rygende og sortklædt skjuler hun sig bag et par røgfarvede solbriller.

7.

Også Christians navn og rødblonde hår er lånt: Fra Jakob Melanders gamle højskolekammerat. Melander gik på højskole, da han i sin tid besøgte den gamle kz-lejr Stutthof, der leverede inspirationen til Sigga Freitags særlige gehør for mentale spor efter lidelse.

8.

En gennemgående tagline for denne krimiserie er “Enhver kontakt efterlader et spor”. Den stammer fra den franske stamfader til den moderne kriminalteknik, Edmond Locard, også kaldet Frankrigs Sherlock Holmes. Han var kendt for sin maksime: “Enhver gerningsmand efterlader noget på et gerningssted og tager noget med sig derfra.” I romanen Jeg er Sarons rose handler det i høj grad også om de spor, vi sætter i hinanden.

9.

Virkelighedens kriminalsager skriver sig ind i serien her. I bind 1, Jeg er Sarons rose, er det sagen om seriemorderen Jeffrey Dahmer, der er på spil. I bind 2 er det kidnapningen af Natascha Kampusch, mens det i det planlagte bind 3 er seriemorderen Gary Ridgway, også kendt som The Green River Killer, der har dannet baggrund for de fiktive kriminalsager.

Jakob Melander: Jeg er Sarons rose

Da et menneskeskelet med et grævlingekranie dukker op, er politiet overbeviste om, at det er en practical joke, men det er politiassistent Christian Porsing ikke.

 

Uden assistance fra sine kollegaer må han tage sagen i egen hånd og ty til tysk politis tidligere star-profiler, Sigga Freitag, for at få hjælp. I kraft af sin opvækst nær en tidligere koncentrationslejr er Sigga en plaget sjæl med en ‘næse’ for det, hun kalder mentale spor efter menneskelig lidelse.

 

Efter en særligt voldsom sag, har hun forladt tysk politi, og rejser nu rundt til universiteter og politiafdelinger for at holde foredrag om sin specielle metode. 

 

Christian overværer hendes foredrag på Københavns Universitet. Han er skeptisk og opfatter hendes evne som en ny form for clairvoyance, men må langsomt indse, at Siggas metode vækker genklang i ham selv.

Du kunne også være interesseret i...