Liza Marklund: Min generations erfaringer bliver de sidste analoge

1200x628_marklund-polarcirklen_midl

I sommeren 1980 forsvinder en 17-årig pige i den lille by Stenträsk i det nordlige Sverige. 40 år senere findes hun indmuret i et brofundament, nøgen og halshugget. Fundet er et chok for de gamle veninder i læseklubben Polarcirklen.

 

Sådan begynder Liza Markslund spændingsroman, der foregår i hendes egen hjemstavn – læs om hendes tanker bag det at vende hjem som forfatter her.

”Jeg har altid haft en følelse af, at jeg levede på lånt tid. Det gør vi jo i virkeligheden alle sammen i ordets bogstaveligste forstand, men for mig har denne viden altid været en tydelig og allestedsnærværende vished. Allerede som barn vendte jeg mig om, hver gang jeg forlod mit hjem og tænkte: Måske er det sidste gang, jeg ser det.

 

At jeg skulle leve, til jeg blev næsten 60 år, har aldrig så meget som strejfet mig. Jeg så den sidste del af mit liv som et tæppe, der lige så stille ville gå ned, når jeg havde klaret de forpligtelser, jeg havde sat mig for: at børnene skulle vokse op og flytte hjemmefra, at jeg skulle afslutte min krimiserie, at min datter og min mand skulle overleve den cancer, de blev ramt af.

 

Alt dette skete, men jeg døde ikke.

 

Nu står jeg på den anden side af et liv, jeg har allerede har levet til fulde, og ser mig forundret omkring, og det er faktisk vidunderligt.

 

Jeg har fået en gave, en tilværelse jeg ikke havde forventet.

 

Forsigtigt, en smule tøvende faktisk, har jeg ledt efter, hvad der så kommer nu.

Det, jeg har fundet, er en længsel efter og en glæde ved at se tilbage, ikke frem.

 

En vilje til at undersøge det, der har været, den jeg er blevet – og hvordan det hele hænger sammen i en organisk helhed.

 

Dette har optaget mig i karantænetiden, og det har udmøntet sig i en fortælling om det, der var, og hvordan det blev.

 

Tre bøger skal det blive til; om et sted og en tid, der udspringer af min egen baggrund.

 

Byen Stenträsk i Norrbottens skovland er summen af mine minder og visioner, og dens indbyggere er skygger og drømme af et liv, som er blevet levet.

 

Jeg har villet skabe noget virkeligt i den genre, som er blevet en del af mig: spændingen og eftertænksomheden, underholdningen og samfundskontrakten. Jeg er en del af en uddøende art, opvokset med selvforsyning og Den Evangeliske Fosterlandsstiftelse. Min generations erfaringer bliver de sidste analoge.

 

Ambitionen i Polarcirklen har været at være tro over for dette: over for tiden, stedet, historien og karaktererne.”

Liza Marklund: polarcirklen

Polarcirklen er første del i en ny trilogi, som udspiller sig i byen Stenträsk i Norrbotten.

 

I sommeren 1980 forsvinder en 17-årig pige i den lille by Stenträsk i det nordlige Sverige. 40 år senere findes hun indmuret i et brofundament, nøgen og halshugget. Fundet er et chok for de gamle veninder i læseklubben Polarcirklen.   

 

Smertelige hemmeligheder, som har været skjult i årtier, kommer op til overfladen og får ødelæggende konsekvenser, da kvinderne mødes igen i julen 2020.  

 

Wiking Stormberg – drengen som flere af pigerne var forelsket i – er blevet chef i det lokale politi. Han skal lede efterforskningen af det makabre fund. Gradvis bliver han suget ind i det drama, som for altid kom til at forme de overlevende kvinders liv.   

Liza Marklund er født i 1962 i provinsen Norrbotten i det nordlige Sverige. Hun er en af Nordens mest populære forfattere. Liza Marklund har modtaget en lang række priser og har solgt mere end 23 millioner bøger og udkommet på mere end 40 sprog. Hun har som den eneste skandinaviske kvinde ligget nr. 1 på New York Times’ bestsellerliste.

 

Du kunne også være interesseret i...