6 skarpe til krimiforfatter Mattias Edvardsson: Derfor skrottede jeg et manus på 100.000 ord

Mattias Edvardsson c Gabriel Liljevall

Mattias Edvardsson, forfatter til domestic noir-spændingsromanerne Gode naboer og En helt normal familie, forklarer i denne Q&A hvordan han ser ensomhed definere Skandinavien i disse år, og hvorfor følelsen af sikkerhed kan være farlig at forlade sig på.

1.

Mattias Edvardsson, du skrottede et manuskript på 100.000 ord inden Gode naboer. Hvorfor?

“Efter at En helt normal familie blev en stor succes og blev solgt til hele verden, var der pludselig helt andre forventninger til mig end før.

Tidligere havde jeg kun skrevet af lyst og med et ønske om, at den næste bog ville være bedre og mere vellykket. Nu fik jeg et stort gennembrud, og det gjorde mig nervøs for at fejle med den nye bog.

Jeg havde skrevet et helt manuskript med en anden historie på 100.000 ord, der ikke fungerede, da jeg fik ideen til Gode naboer. Jeg kørte ind på vores gade og så foran mig, hvordan jeg tilfældigvis påkørte en af ​​vores naboer. Frygteligt!

Og så tænkte jeg, det burde man kunne skrive en roman om.”

2.

Synsvinklen i Gode naboer skifter hele tiden. Dermed skifter sympatien også, som vi får afsløret mere og mere. Hvem er skurken? Hvem er helten? Hvis der er nogen?

“Det er op til den enkelte læser selv at beslutte. Jeg prøver at skildre verden, som den er, uden nogen åbenlyse skurke eller superhelte.

Der er mange forskellige omstændigheder, der fører til en katastrofe, og det er sjældent frugtbart at pege på kun én syndebuk.”

3.

Hvilken karakter var bedst at skrive? Er der noget af dig selv i nogen af dem?

“Jeg tror, ​​at du som forfatter skal lægge noget af dig selv i alle dine karakterer.

Selvom jeg ikke ligner én person med hensyn til alder, køn, erhverv, baggrund osv., deler alle mennesker grundlæggende følelser, frygt og tanker om rigtigt og forkert.”

4.

Mishandling er et tema hele vejen igennem bogen. Ikke kun blandt børn og ikke kun den fysiske slags. Micke siger på et tidspunkt: ”… har jeg været nødt til at acceptere, at vi alle har vold i os”. Hvordan du har brugt det, og hvad det skal bruges til?

“Micke og Bianca flytter til det idylliske område Köpinge, hvor gaderne er opkaldt efter Astrid Lindgrens bøger. Mange svenskere flytter fra de større byer til boligområder i mindre samfund, når de har børn.

Man forestiller sig, at der er en følelse af sikkerhed. Men hvad sker der, når sikkerheden knuses, og du indser, at det måske er en kimære?

Måske er det sådan, at vi alle kan ty til vold og begå forfærdelige handlinger, hvis vi bliver presset hårdt nok?”

5.

Bogen er fyldt af løgne, og karaktererne bliver konstant presset. Hvad sker der med mennesker, når de presses?

“Det er fordelen ved spændingsromanen, at du kan sætte folk under enormt pres og forsøge at skildre, hvordan de handler.

Jeg tror, ​​folk reagerer meget forskelligt under pres, men fælles for alle er sandsynligvis, at vi kan gøre ting, som vi aldrig nogensinde ville tænke på at gøre ellers.”

6.

Jacqueline siger på et tidspunkt ”Mit liv er sjældent blevet som jeg har tænkt mig. Jeg antager, at det er sådan for de fleste”. Hun er ensom. Noget mange af de andre karakterer også er på forskellige måder. Kan du uddybe ensomheden i bogen?

“Jeg tror, ​​det på en måde definerer Skandinavien i 2020. Mange mennesker er alene. Selv hvis du har mennesker omkring dig, kan du opleve en stærk ensomhed, selv i din egen familie.

Mange af katastroferne i Gode naboer kunne have været undgået, hvis karaktererne havde været bedre til at kommunikere deres følelser. Jeg synes, det er et symptom på det individualistiske samfund, vi har skabt.”

>> Læs et uddrag af Gode naboer her: ”Skåne var en ny begyndelse. Intet skulle få lov at ødelægge det, og da slet ikke naboerne”

Du kunne også være interesseret i...

Få læseinspiration i din indbakke

I vores nyhedsbrev får du masser af inspiration til din næste store læseoplevelse. Fortæl os, hvad du er interesseret i – så sender vi det helt rigtige indhold til dig. Du kan selvfølgelig altid afmelde nyhedsbrevet igen.