Michelle Hviid: Tak for alt det, du har givet os, hr. Disney – men ikke for dén linje

tablet_hviid_lev-livet-modigt

Læs her forordet til Michelle Hviids bog, Lev livet modigt.

”If you can dream it, you can do it,” sagde Walt Disney engang. Tak for alt det, du har givet os, hr. Disney, men ikke for den linje. Jeg tror ikke på, at vi kan alt, hvad vi drømmer om.

Jeg synes ikke, at det er rimeligt over for den enkelte at sige sådan. Vi bestemmer ikke selv, hvem vi er født af, hvor, med hvilke ressourcer, med hvilken genpulje og med hvilket temperament. Vi bestemmer heller ikke selv, hvor mange tagsten og tordenskyer livet smider i hovedet på os. Et af problemerne med det citat er, at alle dem, der ikke fik det liv, de drømte om, så selv er skyld i det. Og det er simpelthen for barskt, hvis du spørger mig. Men man kan gøre uendelig meget selv, uanset udgangspunktet. Om du læser denne bog for at blive underholdt, blive modigere eller blive smittet med en uforfærdet tilgang til livet, er mig underordnet.

Jeg skriver, fordi jeg har lyst til at inspirere dig til at leve livet opmærksomt.

Jeg bliver ked af det, når jeg støder på ligegyldighed og manglende omtanke. Jeg synes, at vores hverdag og samfund er styret for meget af tankeløse gentagelser og mennesker, der gør, som de gjorde i går, uden at forholde sig til, hvad de egentlig har lyst til.

Det interessante for mig er, hvordan vi agerer i det råderum, som vi trods alt ER kvinde (eller herre) over. Hvis vi gør os umage og forvalter vores liv klogt, kan vi utvivlsomt få større medbestemmelse i vores egne liv, og det er jeg fan af.

Jeg synes ikke, at man skal prædike om, hvordan nogen skal leve, tænke, spise, sove eller træne. Jeg hader selv at blive dikteret noget i min egen færden, og jeg har kæmpet så meget imod, at jeg aldrig har fungeret i hverken skolen eller på diverse arbejdspladser. Jeg bryder mig ikke om regler, og jeg har ikke lyst til at forsøge at diktere din sti i livet.

Husk på, at alle, der synes, at du er for meget, skal overveje, om de selv er for lidt.

Jeg har ikke opfundet noget genialt, jeg har ikke læst de lærdes kloge skrifter, og jeg har ikke udtænkt en revolutionerende ny model med værktøjer, som nogen måske vil mene er forudsætningen for at kræve din opmærksomhed i en hel bog.

Men jeg har givet mig selv den ultimative frihed, det er at hæve sig over den største stopklods i verden, nemlig frygten for, hvad de andre tænker.

Jeg mærker dagligt på egen krop, hvor meget ro det giver mig, at jeg ikke skal tænke over, hvordan andre ser mig, hvad de synes om min intelligens, vægt eller fremtoning, og mit højlydte grin og min måde at være i verden på.

Jeg er simpelthen (mest) ligeglad. Jeg er selvfølgelig ikke immun over for konstruktiv kritik fra dem, jeg holder af og respekterer, eller et venligt menneske i det hele taget, men den store masse af mennesker, jeg alligevel ikke kender, får mig ikke til at vige fra det, jeg har lyst til eller tror på. Jeg omgiver mig med de mennesker, jeg selv har valgt i mit liv, og det er typisk, fordi de bidrager til de værdier, jeg ønsker omkring mig. Mod, livsglæde, humor og eventyr.

Dét giver mig min uforfærdethed, og den vil jeg gerne drysse ned over dig, kære læser. Men du kan sagtens bare læse bogen for at lade dig underholde. Sandsynligheden for, at jeg har brudt alle uskrevne regler for, hvor mange man må kysse, hvordan man skal gebærde sig, og hvad man må sige højt, er mere end stor.

Jeg ser mig selv i øjnene, og jeg er stolt af, at jeg på trods af alle de slag, livet har givet mig, og især alle dem, jeg har givet mig selv, har formået at stå ved, hvem jeg er.

Jeg har set det meste af verden, og jeg har vist mine børn store dele af den. Jeg er blevet slået hjem af flere og tungere sygdomsforløb, end de højere magter kunne være bekendt, men jeg har rejst mig op igen hver gang. Jeg insisterer på, at jeg er elskelig, og at jeg ikke behøver at lade mig tynge yderligere af hverken plejer, skyld eller skam.

Bogen her består af øjeblikke og perioder i mit liv, hvor jeg har levet uforfærdet og vovet det meste, men også af de historier, hvor jeg har været bange. Det er de historier, jeg har valgt at dele, fordi jeg tror, at de fleste vil nikke genkendende, uanset om de genkender sig selv i mig eller ej.

Når vi alle sammen deler billeder af perfekte avocadomadder, er vi med til at skabe en hverdag, hvor det bliver så svært at være menneske, at vi kollektivt går rundt og dukker os for hinanden. Så værsgo, her får du et indblik i dage, hvor avocadomadderne har set helt, helt forkerte ud. Men også i, hvordan jeg landede i mig selv og i et kærlighedsforhold, jeg aldrig havde turdet drømme om.

Bogen her er udelukkende baseret på mine subjektive erindringer og snakke med mine nære. Det er min historie. Jeg har gjort mig umage med at huske rigtigt, men ikke to øjne ser jo noget ens. Jeg fortæller ikke mit liv kronologisk, men giver dig de historier, jeg holder mest af, og som har formet mig. Jeg beklager på forhånd over for dem, jeg kommer til at træde over tæerne. Det var aldrig meningen, men det kan være svært at fortælle noget som helst, hvis man ikke må involvere de mennesker, som er en vigtig del af ens fortælling. Det her er min sandhed, og den er selvfølgelig kun en del af et større billede.

Husk på, at alle, der synes, at du er for meget, skal overveje, om de selv er for lidt.

Læs resten af Bogen

I Lev livet modigt lukker Michelle Hviid læseren ind i sine bedste historier fra et modigt levet livs op- og nedture.

Det er råt for usødet, morsomt og rørende, og det ender rigtig, rigtig godt.

Lev livet modigt er en solidarisk og uforfærdet bog til alle, der gerne vil smittes med mod og en smule fandenivoldskhed.

Du kunne også være interesseret i...

Få læseinspiration i din indbakke

I vores nyhedsbrev får du masser af inspiration til din næste store læseoplevelse. Fortæl os, hvad du er interesseret i – så sender vi det helt rigtige indhold til dig. Du kan selvfølgelig altid afmelde nyhedsbrevet igen.