Mørkeland anbefaler: Dansk true crime, du ikke kan lægge fra dig

true crime

Er du vild med alt true crime? Her finder du 8 ideer til dansk true crime, som du kan lytte til i mange timer.

 

Find blandt andet podcast om Amagermanden og Danmarks farligste fange, bogen om at være anklager i ubådssagen og historien om Peter Frederiksen, der havde en kummefryser fyldt med 21 kvindelige kønsdele. 

1. Danmarks farligste fange af Anders Lomholt

Danmarks farligste fange er podcastserien i 6 afnist om fangen, Naom Conevski, der i Danmark har siddet fængslet længst tid på samme dom siden Anden Verdenskrig. Om den grufulde forbrydelse, han er dømt for, den spektakulære efterforskning, og om den besynderlige afsoning, der har givet Conevski tilnavnet; Danmarks farligste fange.

 

Serien dykker med baggrund Anders Lomholts bog Livstid dybere ned i sagen, efterforskningen og Conevski lange afsoning.

2. Den danske seriemorder episode 1 – Amagermanden af Sebastian Richelsen

Den tidligere efterforsker og journalist Sebastian Richelsen undersøger i podcasten AMAGERMANDEN en række uopklarede kvindedrab, der fandt sted i København på bare ni måneder mellem 1989 og 1990. Drabet på Lene Buchardt Rasmussen på Amager Fælled den 29. august 1990 var det sjette i rækken af kvindedrab i København over en meget kort periode og det eneste, der er blevet opklaret. 

Hvem er Amagermanden og hvordan blev en familiefar til en voldtægtsmand og morder? 

 
Sebastian Richelsen har også skrevet bogen Amagermanden, hvor han undersøger om Amagermanden i virkeligheden er Danmarkshistoriens værste seriemorder.

3. At tænke som en morder af Kurt Kragh

Kurt Kragh er tidligere kriminalkommissær og souschef i Rejseholdet (og konsulent på den kendte tv-serie af samme navn).

 

I denne bog fortæller han indgående om opklaringsarbejdet i udvalgte drabssager, men også om den helt specielle kultur i dansk politis rejsende eliteenhed. I de 27 år, han var ansat, har han været efterforsker på nogle af de mest omtalte drabssager her og i udlandet.

 

Sideløbende har han undervist på Politiskolen og i PET i bl.a. kognitiv afhøringsteknik og gerningsmandsprofilering.

4. Pigen der forsvandt: Emilie Meng mysteriet af Bo Norström Weile og Jesper Vestergaard Larsen

Pigen der forsvandt er en dokumentarisk fortælling, der undersøger en af de mest omfattende kriminalsager i nyere tid. To journalister opruller, hvordan en 17-årig piges forsvinden greb en hel nation om hjertet og gennemsyrede alle lag af samfundet.

 

Bogen bringer nye spor og oplysninger frem i sagen og stiller skarpt på en række af politiets mistænkte. En rejse, der fører journalisterne ud i de mørkeste afkroge af den kriminelle underverden i jagt efter svar på spørgsmålet:


Hvad skete der med Emilie Meng?

5. En djævel i den lyse nat af Søren Baastrup

En kok gør et uhyggeligt fund. I kælderen under et københavnsk spisested ligger liget af en 18-årig pige. Bundet, pint og kvalt ihjel.

 

Hun er blevet dræbt natten til den 4. juni 1990 i hjertet af Københavns bohemekvarter, der tiltrækker hovedstadens kunstnere og intellektuelle. Den myrdede pige kendte flere af dem. Bedre, end hendes nærmeste vidste.

Journalist Søren Baastrup rekonstruerer en af de mest myteomspundne mordgåder i nyere dansk kriminalhistorie. Et drab, der føjede sig til en bølge af uopklarede kvindedrab i tiden omkring 1990 og trækker tråde helt op til vor tid.

 

Forfatteren møder venner, familie, efterforskere og mistænkte, alt sammen for at komme en opklaring nærmere.

 

>> Læs et uddrag af bogen: Hvem myrdede gymnasieeleven Stine Geisler?

6. Tækkemanden af Helle Maj

Et tip fører i september 2015 politiet til et rækkehus i den sydafrikanske by Bloemfontein. I huset bor en 63-årig dansk tækkemand og våbenhandler, og i hans kummefryser ligger 21 poser med afskårne kønsdele.

 

Men skrækhistorien er kun lige begyndt.

 

Peter Frederiksen viser sig at have mere alvorlige forbrydelser på samvittigheden. Mennesker dør omkring danskeren i et hæsblæsende tempo. 
 
Journalist Helle Maj afdækker historien om en bondesnu manipulator og sex-sadistisk sociopat, der hærgede på tre kontinenter under politiets radar.

7. Jeg som anklager af Jakob Buch-Jepsen

Som anklager har Jakob Buch-Jepsen gennem en årrække ført sager mod nogle af samfundets værste kriminelle og stillet dem til ansvar ved de danske domstole. 

 

I Jeg som anklager ønsker Jakob Buch-Jepsen at give læseren indsigt i nogle af de sager, som har haft stor betydning for ham, som professionel og som privatperson. Mest kendt er sagen om journalisten, der aldrig kom hjem i live fra en sejltur i den hjemmebyggede ubåd UC3 Nautilus i august 2017. Den sag trak store veksler, både på anklageren og mennesket bag.

 

Jakob Buch-Jepsen fortæller for første gang om de mange overvejelser, strategier og tanker, der hørte til at være manden, der var „anklageren fra ubådssagen“.

8. Tina og Basse af Peer Kaae

Den 14. december 1965 triller en ung kvinde sin flotte nye barnevogn fra Østerbro og ind mod det indre København. Under kalechen ligger hendes lille datter – den kun 2 måneder gamle Tina. Foran Daells Varehus’ hovedindgang i Fiolstræde stiller hun vognen under halvtaget og går på juleindkøb.

 

En halv time senere vender hun tilbage. Barnevognen og Tina er væk.

 

Hun finder barnevognen i en baggård, men hendes datter et kidnappet. Moren slår alarm og politiet sætter den største eftersøgning i Danmarkshistorien i gang.

 
Kort tid efter forsvinder endnu et spædbarn fra en barnevogn.Er der en sammenhæng mellem de to sager?
 

>> Læs et uddrag af bogen: ”Hun kigger ned – fjerner dynen. Barnevognen er tom”: 2 spædbørn forsvinder, det ene for altid

Du kunne også være interesseret i...