Fotoalbum: Med 13 snapshots mindes Caroline Livingstone sin skriveproces med “Brak”

caroline-livingstone_brak-collage

3 år. Fra antagelse over skriveproces til gennemskrivning og mere gennemskrivning. Så lang tid gik der, før forfatter Caroline Livingstone kunne sidde med sin roman, Brak, i hænderne. Her genfortæller hun processen i foto og billedtekster.

Brak er Livingstones debutroman. I 2016 udgav hun den selvbiografiske og meget roste fortælling om sindslidelse, selvmordsforsøg og indlæggelse på lukket afdeling: Nat i april.

Caroline Livingstone (f. 1987) er født og opvokset i Nordsjælland. Hun er cand.mag i film- og medievidenskab.

Tekst og fotos: Caroline Livingstone

11. januar 2017: Jeg skrev kontrakt på forlaget People'sPress i drivende regnvejr. Jeg cyklede derind i begyndende storm til en ikke særlig glamourøs selfie i spisesalen. Jeg havde på dette tidspunkt kun få usammenhængende sætninger, om “sygt væv” og “slægt”. Jeg skriver ikke kronologisk og tror de første ord jeg skrev var “generationernes pushvide grundvand”.
17. januar 2017: Jeg tog på skriveophold til Skagen på Klitgaarden kort tid efter kontrakten. Det var en meget intens proces, og jeg tog derop med nogle lasede noter uden at vide hvad teksten egentlig drejede sig om, ti dage efter havde jeg en idé om historien.
20. oktober 2017: Jeg havde første udkast udprintet i oktober, fejrede meget i min families ånd på min fars gård i Holløse, med tåge og blå ost.
25. oktober 2017: Inden jeg præsenterede første manus til min redaktør, rekonstruerede jeg en del med tape, saks, post its og printerpapir - her på min fars kontorgulv.
22. december 2017: Allersidste ændringer blev indskrevet med blæk i kælderen på en blues bar (!) hvor jeg havde en all nighter inden møde med min redaktør inde på forlaget, sikkert duftende af blå Kings og Bowmore-whiskey.
18. april 2018: Jeg har haft manus med til redigering utallige obskure steder, her sidder jeg i Greenwich Village i New York City på en meget brun bar, hvor jeg hver dag levede af croissanter, kaffe og grapefrugt juice.
23. juli 2018: Efter nyheden om endnu en udsættelse og endnu en gennemredigering af manus, ligger jeg her i Ørstedsparken komplet defaitistisk.
26. august 2018: "Brak"-manuskriptet har vist været 5 gange med til New York. Her ligger jeg i Central Park i solen og skriver, med en jazzkoncert i baggrunden. Min skrivesituation er meget sjældent glamourøs, oftest sidder bare i sofaen og spiser makrel direkte fra pakken - dette var en af de få mere nydelsesfuldte stunder.
22. juli 2019: Selvom første udkast tog mindre end et år, tog redigering 2,5 år. Manus nåede også at komme med til Paris sidste sommer, her ved Canal Saint-Martin.
23. juli 2019: Den måske bedste skrivedag var i Paris Parc des Buttes Chaumont, hvor jeg var på picnic med ham der var lige ved at blive min kæreste. Han er dramatiker fra New York og går på Juilliard, så vi sad og skimmede i hinandens tekster og drak vin og spiste. Det var en helt usammenlignelig magi.
18. august 2019: Manuskriptet har måske været med til redigering i dette hus i de svenske skove 3 gange. Her ved denne næstsidste gennemskrivning blev jeg efterladt en lille uge, hvor jeg ikke snakkede et ord med nogen. Det står stadig for mig som en helt særlig oplevelse, og helt essentielt for at færdiggøre bogen.
17. juni 2020: Her holder jeg for første gang bogen i hænderne. Der er for mig en alt og fremmedgørende følelse, men min mor har ret; selvom den første måske gør mest ondt, er det nr. 2 der flækker dig.

Caroline Livingstones bøger

Du kunne også være interesseret i...

Få læseinspiration i din indbakke

I vores nyhedsbrev får du masser af inspiration til din næste store læseoplevelse. Fortæl os, hvad du er interesseret i – så sender vi det helt rigtige indhold til dig. Du kan selvfølgelig altid afmelde nyhedsbrevet igen.