Svenske Sofie Sarenbrant: Som krimiforfatter stræber jeg efter disse 3 ting

Sofie Sarenbrant 2020

Inspirationen til krimien Mytomanen opstod en dag, den svenske forfatter Sofie Sarenbrant i nyhederne hørte om et knivrøveri med en gerningsmand på blot 11 år.

Her fortæller Sofie Sarenbrant selv om skriveproces og hvilken krimiskrivestil, hun selv holder af.

SOFIE SARENBRANT: For et år siden hørte jeg om et knivrøveri mod en skoleelev på en gade i forstadsidylliske Ålsten uden for Stockholm, hvor jeg bor.

Men det var ikke kun offerets unge alder, der fik mig til at ryste. Gerningsmanden var kun 11 år gammel. Min krimihjerne blev straks aktiveret, og da det var tid til at sætte sig ned og skrive efterfølgeren til Skammekrogen kunne jeg ikke holde op med at tænke på, hvor galt det faktisk kunne være gået, hvis røveriet nu var løbet af sporet. Langsomt, men sikkert opstod et hensynsløst plot med Ålsten og bydelen Bromma som baggrund. For selvfølgelig er der også der revner i facaden, som nogle gør alt for at skjule.

Temaet for Mytomanen er – måske ikke så overraskende – løgne. Et emne, jeg synes er virkelig spændende at udforske. Alle bærer på hemmeligheder, store som små, men hvis du ikke deler dem med nogen, kan konsekvenserne være alvorlige. Og hvor langt er du egentlig villig til at gå for at beskytte en, du elsker?

Som forfatter stræber jeg efter at skrive om hverdagen, være relevant for samfundet og med en høj anerkendelsesfaktor. Men jeg havde ikke fantasi til at forestille mig, at min fiktive historie ville blive vævet så meget ind i virkeligheden. For da jeg havde skrevet mit første udkast til manuskriptet, læste jeg i lokalavisen, at røverier mod unge vokser, og at børn i Bromma er hårdt ramt. Unge mennesker kommer udefra for at røve jævnaldrende for værdigenstande og mærkejakker. Røverierne er brutale.

Ifølge artiklen begås der gennemsnitligt tre ungdomsrøverier i Stockholm hver dag – tre gange så mange som for fire år siden. I midten af ​​oktober blev en 9-årig frarøvet sin mobiltelefon på en legeplads. Og en 14-årig, der var på vej hjem fra fodbold, blev også overfaldet. En bande angreb ham i en skovlund og tog hans jakke, sko og mobil.

Råheden er ekstra bekymrende, siger politiet i artiklen.

De betjente, der faktatjekkede Mytomanen før udgivelse, mente at dette var min bedste bog til dato

I 2020 fejrer jeg mit 10-årsjubilæum som forfatter.

Jeg bliver ofte spurgt, hvordan min skrivning har udviklet sig gennem årene. Og da mit mål altid er at skrive en bedre bog end den forrige, kræver det selvfølgelig meget.

En tekst kan altid forbedres. Skrivning er et håndværk. Hvis jeg er nysgerrig, lydhør og interesseret i feedback fra tekstkyndige mennesker som min redaktør og forlægger, kan jeg lære utroligt meget. Jeg siger normalt, at jeg går på en livslang skriveskole.

Personligt elsker jeg at læse krimier, der fanger mig allerede i første kapitel, fortsætter med at holde spændingen i live og derefter ender med en overraskende afslutning. Og sådan prøver jeg også selv at skrive. De betjente, der faktatjekkede Mytomanen før udgivelse, mente at dette var min bedste bog til dato, og det gjorde mig ekstremt lettet og glad.

Nu mangler vi bare at se, om du er enig. Jeg ønsker dig god og spændende læsning med Mytomanen!

Knus Sofie

PS: To danske forfattere, som jeg selv elsker at læse, er Anne Mette Hancock og Katrine Engberg.

Læs bogen: Mytomanen

Efter et orienteringsløb findes en ung dreng død i Ålstensskoven. Liget er ilde tilredt, og hans mobiltelefon og penge er væk.  Mistanken rettes mod en ungdomsbande, som har berøvet og truet jævnaldrende med kniv i Bromma.

Kriminalinspektør Emma Sköld må løse sagen, inden morderen slår til igen, men hun har en snigende fornemmelse af, at noget ikke stemmer. Og hvad er det drengens venner og familie prøver at skjule?

Mytomanen er den ottende, selvstændige bog i Sofie Sarenbrants populære serie om den frygtløse kriminalinspektør Emma Sköld.

Du kunne også være interesseret i...

Få læseinspiration i din indbakke

I vores nyhedsbrev får du masser af inspiration til din næste store læseoplevelse. Fortæl os, hvad du er interesseret i – så sender vi det helt rigtige indhold til dig. Du kan selvfølgelig altid afmelde nyhedsbrevet igen.