UDDRAG: “Lær at præstere, når du skal” af Lars Robl

larsrobl

Lars Robl er tidligere næstkommanderende i Jægerkorpset, uddannet psykolog og nyudnævnt sportschef i Dansk Svømmeunion. Han har arbejdet med nogle af Danmarks mest vindende topatleter, det danske landshold og en lang række erhvervsledere i toppen af dansk erhvervsliv. 

I hans bog LÆR AT PRÆSTERE, NÅR DU SKAL deler han ud af sin viden, og hjælper dig et skridt videre på vejen til at opnå dine mål.

“Jeg ville ønske, at …”

 

Den sætning kender de fleste af os. Uanset om den ender med, at vi får et nyt job, løber et maratonløb, tager orlov, åbner vores egen virksomhed eller noget helt femte. Alligevel oplever mange at se årene gå, mens vores drøm stadig ikke er blevet ført ud i livet. Måske har vi taget et eller flere skridt imod at opfylde drømmen, men igen og igen må vi indse, at vejen til succes går gennem fristelser, skuffelser, tvivl, angst og fejltrin – alt sammen prøvelser, der gør, at vi let giver op og lader vores drøm i stikken.

 

Denne bog er til dig, der er træt af at drømme uden at komme videre. Til dig, der er træt af forsøge igen og igen for blot at løbe panden mod den samme mur – igen og igen. Til dig, der mangler det sidste puf i ryggen for at gøre alvor af din drøm. Og til dig, der har følelsen af at sidde fast og måske ikke ane, hvor du gerne vil hen, når du slipper fri.

 

Alt det ovenstående er helt normale, menneskelige reaktioner, og de skyldes i det store hele, at vores hjerne løber om hjørner med os for at få os til at blive dér, hvor vi allerede er.

For uanset hvor kedelig eller uholdbar en situation er, vil vi altid opleve en form for tryghed i det, vores hjerne kender i forvejen. 

Det er derfor, vi bliver i relationer med mennesker, der ikke er gode for os, på arbejdspladser, hvor vi ikke bliver værdsat, eller holder fast i usunde vaner. Det er derfor, vi ofte har svært ved at forbedre vores tid, når vi løber, og det er derfor, vi igen og igen bliver nummer tre, selvom vores højeste ønske er at blive nummer et

.

Denne bog handler om mental præstation. Om at præstere, når du er i tvivl. Og det er du altid, når der er noget på spil. For tvivl er en grundlæggende præmis i enhver forandring, og når du er i tvivl, kommer ubehaget. Det er de ubehagelige følelser som frustrationen, usikkerheden, frygten og uvisheden, der kan få dig til at gøre noget andet end det, du skal. Fordi du vil væk fra ubehaget.

 

Hvis vi skærer helt ind til benet, er det vores evne til at håndtere ubehaget, der er afgørende for vores muligheder for at nå vores drømme. Derfor er mit centrale budskab i denne bog, at du skal lære at holde ud i ubehaget. Og at du kan lære det. Jeg kommer i denne bog til at dele de metoder og tilgange, der gør dig klar til at præstere, når du skal, så du kan opnå, hvad du har sat dig for.

 

I bogen får du først og fremmest en forståelse for, hvad det er inden i dig, der stiller sig i vejen for, at du når dit mål, og du får en række konkrete råd og opgaver, der lærer dig at navigere udenom eller igennem usikkerheden og ubehagelige følelser, når det gælder.

 

Bogen er både teoretisk funderet og erfaringsbaseret. Teorien kommer fra min uddannelse som officer i hæren og min senere uddannelse som psykolog, og erfaringen kommer fra mine 20 års tjeneste i Jægerkorpset og mine mange års arbejde som psykolog i blandt andet sportens verden på det absolutte topniveau. I begge miljøer skal der planlægges, forberedes og eksekveres, og dét at holde ud er fuldstændig essentielt for at nå målet.

Du kan ikke slå op i en avis, uden en sportsudøver udtaler, at “mentalt var vi der ikke”, ”vi var udfordret mentalt” eller “vi tabte på det mentale”.

Det mentale fylder rigtig meget, og det er mere aktuelt end nogensinde før.

 

For uanset hvilken arena man bevæger sig på, om det er professionel sport eller erhvervsliv, er der noget på spil, og med det følger tvivlen, ubehaget og svære følelser, når man skal præstere. Når der er noget på spil, har vi mulighed for succes, men der er også risikoen for fiasko. Vi kan vinde, men vi kan også tabe.

 

Der er selvfølgelig andre forudsætninger end det mentale, der skal være til stede. Hvis mine atleter skal præstere frem mod og under De Olympiske Lege, skal det fysiske være på plads. Det er en forudsætning. Det taktiske og det tekniske skal være på plads. Det er en forudsætning. Kosten og søvnen er en forudsætning. Men det er det mentale, der bliver afgørende.

 

Det er i sidste ende det, det handler om, uanset om du er erhvervsleder, sportsudøver eller står med dit eget personlige projekt foran dig: Hvordan håndterer du usikkerheden og ubehaget?

 

Jeg har beskæftiget mig med netop den udfordring siden 1988 og udviklet min måde at gøre det på gennem egne oplevelser og gennem arbejde i forskellige sektorer, der på hver deres måde kræver toppræstationer. Jeg har blandt andet arbejdet med sportsudøvere som tennisspilleren Holger Rune, e-sportsholdene Astralis og Vitality, italienske og amerikanske OL-fægtere, olympiske medaljetagere i kajak, fodboldlandsholdet i kølvandet på Christian Eriksens dramatiske kollaps under EM-slutrunden i sommeren 2021, og senest den danske båd i den internationale sejl- konkurrence SailGPm, der bedst kan beskrives som sejl- sportens Formel 1, og jeg har arbejdet med ledere i store organisationer som Region Sjælland, Coloplast, Kellogg’s, NCC, Oticon og mange andre.

 

Jeg har befundet mig i masser af pressede situationer, hvor det lå lige for at give op, men det var først, da jeg tog uddannelsen som psykolog, at jeg fik fuld forståelse for de psykologiske mekanismer bag de teknikker og metoder, man kan anvende for at komme derhen, hvor man gør det nødvendige og ikke giver op, selvom det er hårdt. Det er essensen i denne bog: Hvordan lykkes vi med det, vi har sat os for?

 

 

”Hvad er din drøm?”

Det har mange ikke noget entydigt svar på lige på stående fod, for dels er vi ikke opdraget til at tænke sådan i Danmark, og dels er rigtig mange af os havnet, hvor vi er, sådan lidt tilfældigt. 

For nogle er det det helt rigtige sted, og alt er godt, men for andre er der altid følelsen af, at der er en sten, der gnaver i skoen. Noget, der ikke er helt rigtigt. Noget, som kunne være bedre. Anderledes. Det betyder ikke, at du ikke sætter pris på det, du allerede har opnået – det betyder ene og alene, at du gerne vil noget andet. 

 

Når jeg begynder et nyt samarbejde med en atlet eller en virksomhed, spørger jeg altid ind til drømmen som det første. Men den kan være svær at indkredse og sætte ord på, selv hvis man er topatlet med kurs mod OL. For hvad er lige præcis din drøm i det her? “At vinde en guldmedalje til OL” er ikke svar nok, for det er det samme svar, alle de andre atleter kommer med. Hvorfor vil du vinde? Er det for at gøre din far stolt? Er det for at gøre dig selv stolt?

 

Eller handler det i virkeligheden om noget helt tredje? Uanset om vores drøm handler om sportslige præstationer, karriere, privatliv, sundhed eller økonomi, skal vi ind og røre ved essensen af den drøm. Der, hvor det begynder at kilde i maven, og vi kan mærke, at noget er på spil. 

For først, når vi er kommet helt derind, finder vi styrken til at holde ud, når drømmen bliver svær at nå.

Du kunne også være interesseret i...